Al ple ordinari del mes de desembre, celebrat ahir, vam votar favorablement totes les actes dels plens anteriors excepte la de l’elecció de Jutge de Pau, que vam impugnar en la seva totalitat perquè no reflecteix en absolut el que va passar en aquella sessió. En conseqüència vam fer retirar l’acta perquè es refaci amb el relat fidel dels fets que van succeir en realitat, i es tornarà a portar al ple ordinari de març per la seva aprovació.
Es va donar compte dels decrets d’alcaldia del núm. 133 al 191 de 2024 i de la sortida de govern i del grup polític d’IpC-AM de la regidora Manuela Marchena, que a partir d’ara és regidora no adscrita.
Vam votar favorablement el Compte General de l’exercici 2023 perquè només és un document tècnic que reflecteix l’estat de comptes de l’Ajuntament, i vam votar en contra del pressupost de 2025 perquè no hem estat invitats a participar en la seva elaboració ni a fer-hi cap aportació.
A l’apartat de mocions, el govern local d’IpC-AM va donar una imatge lamentable, votant en contra de propostes de pur sentit comú només perquè les vam presentar nosaltres. Van votar en contra de tot això:
-De donar suport a l’oli català.
-De la creació d’una regidoria de Política Lingüística.
-De crear una Comissió del Nomenclàtor que recuperi els noms tradicionals de carrers i places.
-De reparar la memòria de les víctimes de la guerra, la violència revolucionària, la dictadura franquista i el nazisme.
-De donar suport a les zones afectades per la DANA del País Valencià:
-De donar suport al sector de la pesca català.
-De retirar una placa inaugural franquista inclosa al Cens de Simbologia Franquista de la Generalitat.
-De secundar la Declaració de Prada a favor de la llengua catalana.
-De demanar la millora de la situació de l’habitatge a Catalunya.
-De donar suport als canvis legislatius per combatre la multireincidència delictiva.
El govern municipal vota en contra de mocions en defensa del més elemental sentit nacional i dels interessos de Catalunya, com defensar la pròpia llengua, l’oli català o reconèixer les víctimes catalanes dels totalitarismes del segle XX, simplement perquè qui ho proposa som nosaltres. Han votat en contra de crear una Regidoria de Política Lingüística per fomentar el coneixement del català i en contra de retirar una placa inaugural franquista, commemorativa del “18 de Julio” inclosa al cens de simbologia franquista de la Generalitat.
El govern local encara no ha entès que els temps en què estaven sols a l’Ajuntament, fent i desfent sense que no veiés res ningú, s’han acabat. Va lamentar que l’investigui l’Oficina Antifrau de Catalunya arran de diverses denúncies que hem interposat davant d’aquest organisme per la seva gestió, a la qual cosa vam respondre que si la seva gestió fos correcta no hi hauria res a denunciar, però que com que no ho és i no rectifica, tot i haver-li donat la possibilitat de fer-ho, no queda altre camí que acudir a Antifrau, a la Fiscalia, als Jutjats d’Instrucció i a la jurisdicció del contenciós-administratiu. Com a càrrecs electes tenim l’obligació de posar en coneixement de l’autoritat judicial les irregularitats que detectem, perquè si no ho féssim les encobriríem i assumiríem un risc jurídic que ni ens correspon ni volem. El que ha de fer el govern si no vol denúncies és ajustar totes les seves accions a la llei i no cometre irregularitats.
Els costa entendre com funciona el Ple i reclamen contínuament unitat perquè no comprenen què és l’oposició. Els vam deixar clar que a Junts representem els nostres votants i defensem el nostre programa, i que la nostra funció és democratitzar un ajuntament molt mal acostumat a vicis antics i autoritaris. Els vam recordar que en el passat els hem fet propostes per entrar al govern i no ho han volgut mai, perquè tampoc no han volgut cap obertura. Entenen com a “unitat” que l’oposició calli, quan en realitat la unitat només es pot aconseguir mitjançant el pacte i la negociació, i han demostrat de sobres que ni saben pactar, ni saben negociar, ni saben mantenir la paraula: tenen un concepte de govern totalment desfasat, amb una visió de fa 50 anys.
L’alcalde va explicar la seva dimissió del Consell Comarcal del Priorat justificant-la per tenir més temps per dedicar a l’Ajuntament, però les seves explicacions no ens van convèncer. Després d’haver parlat de l’assumpte amb diversos agents comarcals entenem que la seva dimissió és a causa de l’aïllament evident del govern de l’Ajuntament respecte la comarca i el seu apropament al PSOE, havent-se presentat a les eleccions de 2023 per ERC. Les pràctiques antiquades d’aquest govern municipal ja no s’accepten enlloc; són encara una rèmora de la vella política del caciquisme, que està mal vista a tot arreu on hi ha un mínim sentit de qualitat democràtica.
Per part d’IpC-AM es van presentar dues mocions, a la votació de les quals ens vam abstenir. Aquestes mocions eren de suport als municipis valencians afectats per la DANA i de reconeixement als serveis d’emergències que van participar a l’extinció de l’incendi de setembre passat, i ens hi vam abstenir perquè ja havíem presentat mocions en aquest sentit (contra les que votaren els regidors d’IpC-AM) i no calia repetir-les.
Vam presentar tres precs: un demanant que es mantingui l’ordre als plens i no s’interrompi a qui intervé; un altre demanant que l’Ajuntament s’associï a No Jubilem la Memòria; i un tercer demanant que es repintin els indicadors que marquen les boques d’incendi als carrers.
És important que als plens s’hi mantingui l’ordre i la disciplina i que no hi hagi interrupcions, perquè si no allò es converteix en un guirigall i en la barra d’un bar. La funció del Ple és possibilitar la participació política local, i això només es pot fer de manera ordenada. Ahir encara hi va haver interrupcions, perquè alguns no se saben esperar al seu torn per parlar i volen replicar immediatament qualsevol afirmació que creuen que han de contestar. Els vam posar l’exemple que si al Parlament això també anés així seria un orgue de gats on no es podria entendre ningú, i que és important callar i escoltar quan els altres parlen, i intervenir quan ja han acabat, per facilitar el correcte desenvolupament de les sessions.
Finalment vam formular trenta-dues preguntes, que respondran per escrit, juntament amb altres quinze formulades també per escrit.:
1- S’han rebut al·legacions al Reglament Orgànic de Participació Ciutadana?
2- Per què no s’ha publicat encara el text definitiu del Reglament Orgànic de Participació Ciutadana al Butlletí Oficial de la Província i a la seu electrònica?
3- Com es troba la tramitació d’aquest reglament de participació ciutadana?
4- Quines avaries ha patit el pou?
5- S’ha cremat la bomba d’aigua del pou?
6- S’ha cremat el cablejat que subministra electricitat al pou?
7- Quin cabal d’aigua dona el pou?
8- L’avaria del pou s’ha cobert amb alguna garantia?
9- Si aquesta avaria del pou no la cobreix la garantia, quant ha costat la reparació?
10- Per què s’ha posat un tancament de fibra de vidre a la sortida del pou, darrere de la caseta?
11- Per què l’Ajuntament va contractar el saurí que opera sota la mercantil Waterfinders SL per fer la marcació del pou en lloc d’un professional habilitat per a fer estudis hidrogeològics?
12- Al ple extraordinari de 07/10/2024 el govern va aprovar un suplement de crèdit de 4.000 euros per finançar un “excés de perforació del pou”. Tanmateix la factura número 19 de Sondejos i Pous d’Aigua J. Girbau SL, de 25/05/2024 és de 25.753,64€ (IVA inclòs), el mateix import que el pressupostat al projecte del pou, ni un cèntim més. Quina data d’emissió, número i import té la factura que justifiqui aquest suposat cost per excés de perforació?
13- Com és que a la subvenció demanada a l’Agència Catalana de l’Aigua el 09/09/2024 no es demana cobrir el cost d’aquest suposat cost d’excés de perforació del pou?
14- Al ple del 16/09/2024 vam formular un prec perquè s’establís una colònia de gats comunitaris per complir la legislació de protecció i benestar animal. El govern municipal ha decidit complir les obligacions que li imposa la Llei sobre aquesta matèria?
15- Per què no va dur a terme l’Ajuntament l’esterilització de gats, l’adquisició de gàbies i de productes antiparasitaris, accions per les que la Diputació de Tarragona li havia concedit una subvenció de 2.442,96 € (plagues urbanes i gestió d’animals domèstics, exercici 2023), i va renunciar a aquesta subvenció el 13 de febrer de 2024?
16- Què hi feien els algutzirs el dia 11/11/2024 treballant en una finca de la partida dels Comellassos que no és de propietat municipal?
17- Assumirà el govern responsabilitats per la mala gestió que ha portat a la denegació de la subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua pel pou que es va perforar per indicació d’un saurí i sense estudis hidrogeològics fets per professionals habilitats?
18- L’Agència de Salut Pública va ordenar a l’Ajuntament el 9 d’abril de 2024 que no utilitzés més la cisterna sense registre sanitari que usava des de l’agost de 2023 per portar aigua al dipòsit municipal. Per què l’Ajuntament va contractar una empresa legal a principis de maig de 2024 (MADDEL) i el 15 de maig de 2024 va tornar a contractar la cisterna sense registre?
19- En quina data es va adjudicar l’obra de canalització del pou fins al dipòsit municipal?
20- En quina data es va començar a realitzar aquesta mateixa obra de canalització i quan es va completar?
21- En quina data va contractar l’Ajuntament la primera analítica de l’aigua del Mas Roger, que era transportada des de l’agost de 2023 al dipòsit municipal?
22- De quines fonts o pous té l’Ajuntament la concessió d’aprofitament d’aigües efectivament concedida (no només sol·licitada) per la Confederación Hidrográfica del Ebro?
23- Té o ha tingut en el passat l’Ajuntament l’autorització per a la derivació temporal d’aigua de la font del Mas Roger?
24- Al ple ordinari del 16/09/2024 vaig preguntar a l’alcalde quan pensava convocar la consulta que va anunciar el juliol passat perquè els veïns decideixin si l’Ajuntament ha d’oficialitzar el topònim català del municipi, i el 16/10/2024 em va respondre per escrit que aquest tema ara no és prioritari pel seu govern; en declaracions a Ràdio Móra d’Ebre el 13/11/2024 l’alcalde va tornar dir que l’Ajuntament faria aquesta consulta, tal com s’havia compromès. Com quedem? Pensa convocar el govern municipal aquesta consulta il·legal o no? Quan pensen fer aquesta consulta i amb quins fonaments de Dret pensen preguntar si l’Ajuntament ha de complir o no la legislació vigent?
25- Per què ha dimitit l’alcalde com a vicepresident i conseller del Consell Comarcal del Priorat?
26- Per què la fira de l’oli de Cabassers, finançada amb diner públic (la de 2024 ha costat 5.784,40€ a l’Ajuntament), utilitza com a nom de l’esdeveniment una marca propietat d’una empresa privada, “Baronia de Cabacés”, cosa que no passa a cap altra fira d’oli de Catalunya?
27- Quines subvencions o ajudes ha donat l’Ajuntament a la cooperativa de Cabassers durant els anys 2023 i 2024?
28- Quines subvencions o ajudes ha donat l’Ajuntament durant els anys 2023 i 2024 a altres empreses privades?
29- Quines subvencions o ajudes ha donat l’Ajuntament durant els anys 2023 i 2024 a les associacions de Cabassers?
30- Es repetirà l’elecció del Jutge de Pau titular i substitut o s’ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que dugui a terme el procediment d’elecció?
31- El contracte per instal·lar una caldera de biomassa al Cafè s’ha adjudicat al licitador que va quedar en tercer ordre, mentre que els qui van quedar primer i segon van ser descartats per la unitat tècnica per presentar “ofertes anormalment baixes”. Qui forma part de la unitat tècnica que ha fet aquesta valoració?
32- El decret 182/2024, de 02/12/2024, adjudica les obres per connectar l’alimentació elèctrica del pou municipal per 8.817€. Tanmateix el pou funciona des de finals d’agost de 2024, la qual cosa prova que l’alimentació elèctrica ja està feta des de llavors. Per què s’adjudica al desembre una obra ja realitzada a l’agost?
Podeu recuperar aquí l’enregistrament del ple: