Projecte

A les eleccions municipals del maig de 2023 presentarem una candidatura a l’Ajuntament de Cabassers. Aquests són els deu punts per a un bon govern, transparent i participatiu, que formen el nostre programa:

 1. L’Ajuntament és una administració pública.
  L’Ajuntament forma part de l’administació pública de Catalunya, i s’ha de comportar com el que és, amb respecte per la llei i els drets dels ciutadans. Ha de ser completament transparent, i no es pot gestionar com si fos la junta d’una entitat privada; ens representa a tots.
 2. Pluralisme.
  El pluralisme és un valor a protegir, i cal que tothom se senti lliure per a expressar el que pensi. L’únic límit és la llei i la llibertat de l’altre. S’ha de poder parlar de tot. La unitat gregària no aporta res. A Cabassers hi ha diverses sensibilitats, i totes han de tenir representació. Per això, tal com invitem a tothom a participar del nostre projecte, també aplaudirem que altres sensibilitats presentin els seus.
 3. Transparència i digitalització.
  Anunciarem la celebració dels plens (perquè són públics i cal garantir el dret de participació dels ciutadans, cosa que només s’aconsegueix fent saber quan se celebren), i publicarem les actes d’aquests plens a la seu electrònica. L’acta més recent, a la data de publicar aquest programa, és del 2016 (les actes s’han publicat en una actualització del 21/09/2022). Crearem un portal municipal potent i útil, amb informació actualitzada, des d’on es podrà accedir a tota la informació pública, fer tràmits en línia, veure l’emissió en directe dels plens i disposar d’eines que ajudin a la participació ciutadana. També es podrà, des de la web, sol·licitar la intervenció a les sessions plenàries, que és un dret que tenen els ciutadans, entitats i col·lectius.
 4. Cabassers no ha de ser un obstacle pel Priorat.
  Som l’únic municipi del Priorat que encara té com a oficial una grafia del seu nom que no respecta les normes de la llengua ni la llei. Això pot frustrar les pretensions de la comarca de ser declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO, ja que els topònims són considerats per aquesta organització patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Aquí s’explica detalladament aquest perill. Cabassers no ha de ser un obstacle per a les aspiracions comarcals. Hem de fer un pas endavant amb aquest assumpte, que hauria d’estar resolt de fa dècades, i l’hem de fer de cop, per a posar-nos al dia.
 5. Cal actualitzar l’administració local de Cabassers.
  La política cabasserola és obsoleta. La prova és que aquest programa de govern ha de recollir bàsics que ja s’haurien d’estar aplicant de fa anys. En canvi, com que això no passa, hem de reclamar mesures per a millorar la qualitat democràtica: anunciar els plens, garantir-hi el dret de participació, publicar-ne les actes, complir la llei de política lingüística, etc. El que volem canviar és la manera de fer, aquell “és que això ha sigut així tota la vida” que ja no funciona.
 6. Ens hem de singularitzar amb la cultura i el patrimoni.
  Ens cal més valor afegit, i el tenim. Durant anys no se n’ha fet tot el cas que es mereix, però hi és: el patrimoni històric i les tradicions. Tenim una història documentada fins al segle XII. Amb la recerca arqueològica probablement podrem aprofundir molt més a les arrels del poblament de Cabassers. No hem d’abandonar el nostre patrimoni històric, ni hem de permetre que es maltracti, i hem de fomentar les nostres tradicions perquè no es perdin.
 7. La Fira de l’Oli s’ha de renovar.
  La fira ha de ser un mercat de contactes comercials, a més d’un esdeveniment de venda al públic. Vendre al públic un dia genera negoci durant aquell dia i poca cosa més; en canvi, una fira comercial genera contractes i relacions prolongades en el temps, amb un volum de negoci molt major.
 8. Atenció als ciutadans.
  Els nostres càrrecs electes atendran mensualment els veïns, a hores habitualment establertes, per tal que qualsevol persona els pugui exposar les seves inquietuds, problemes, propostes, queixes o comentaris. No pretenem impressionar el poble amb grans projectes, sinó que volem il·lusionar la gent amb petits projectes on tothom hi tingui cabuda.
 9. Benestar animal.
  Vetllarem pel benestar dels gats ferals i per a evitar les molèsties que ara causen al veïnat. Construirem colònies controlades, on els animals puguin viure amb seguretat, ben alimentats, desparasitats i esterilitzats, amb l’objectiu que s’acabi el seu relleu generacional de manera natural.
 10. El nostre projecte és renovador.
  El nostre projecte està dissenyat per a ser un revulsiu de la política local tant si guanya les eleccions com si no. El nostre objectiu no és posar ciment, sinó aconseguir la bona governança. Si ens doneu la majoria de regidors a les urnes aplicarem el nostre programa de govern. I si no ens la doneu, serem un element igualment renovador, perquè farem una cosa que a Cabassers no s’hi ha fet mai: oposició. I des de l’oposició, exercirem les funcions democràtiques de fiscalització i control del govern local, i informació a la ciutadania.

La major part dels punts que proposem són els bàsics democràtics imprescindibles amb què ha de funcionar qualsevol administració, amb els quals hi estan d’acord totes les sensibilitats. Volem fer un govern per a tothom, on tothom hi sigui tingut en compte, on tothom hi sigui escoltat.

Si us agrada el nostre programa:

Aquest programa ha estat publicat el 28 de maig de 2022.