Cultura, l’eix del pla estratègic 2023-2027

L’eix vertebrador de la transformació que preparem per a Cabassers és la cultura, estretament vinculada a la natura. És l’únic factor que ens pot singularitzar i fer diferents dels altres municipis de l’entorn per atraure talent i un turisme sostenible i de qualitat, respectuós i interessat en aprendre i conèixer-nos.

Tenim tres figures rellevants que no poden ser oblidades: Delfí Navàs Ferré (el primer historiador de Cabassers), Longí Navàs Ferré (jesuïta i científic, entomòleg descobridor de la somereta de Montsant) i Prudenci Seró Navàs (metge i botànic). Aquestes tres figures cabdals són un dels actius principals que tenim, i ens permeten una doble tasca: explicar Cabassers i explicar la serra de Montsant.

El nostre pla estratègic preveu adaptar els recursos que ja existeixen a les necessitats de gestió cultural actuals. La promoció cultural es tradueix en promoció econòmica i social, i atrau talent. Proposem reorientar el museu municipal perquè sigui porta d’entrada a la serra de Montsant. La labor científica de Longí Navàs, descobridor de la somereta, l’invertebrat emblemàtic de Montsant, ha de tenir una presència prominent en aquest espai d’interpretació que projectem. Juntament amb els treballs de Prudenci Seró, l’espai ha de fer una introducció al patrimoni natural, la geologia i l’orografia de la serralada.

Per altra banda, la figura de Delfí Navàs ha de ser el fil conductor que permeti explicar la història de Cabassers i les seves tradicions. El 1918 va publicar el primer estudi d’història del municipi. Vicenç Biete va ampliar enormement el coneixement de la història local, i actualment la tasca de recerca històrica continua amb vigor i recursos. De 2021 ençà dos dels membres de la nostra candidatura, Josep Ramon Miró i Carles Prats, han publicat vuit llibres d’història local, tots amb Cabassers o l’antiga baronia de què fou capital com a objecte d’estudi. Coneixem en profunditat el patrimoni històric i documental i sabem perfectament quin valor gestionem, com hem provat amb solvència. El nostre cap de llista, Carles Prats, us n’ofereix una mostra en aquest vídeo enregistrat el desembre de 2020 per a fer conèixer el patrimoni arquitectònic i arqueològic de Cabassers, dintre de la fira de l’oli d’aquell any, en versió digital a causa de la pandèmia:

La regidoria estratègica del nostre govern serà la de Cultura. I amb la cultura i la comunicació fixarem les bases de la modernització que necessita Cabassers.

Podeu veure els altres eixos d’actuació que proposem al Projecte de Govern i al Programa Electoral.

Compartiu aquesta informació

Cerca

Notícies destacades

 • Proposem que els pressupostos 2024 contemplin una partida per a prospeccions arqueològiques
  Proposem que els pressupostos 2024 contemplin una partida per a prospeccions arqueològiques

  Cabassers té un patrimoni arqueològic inexplorat, del que de tant en tant n’apareixen indicis. A les fotos: una moneda romana del 383/88 d.C. trobada al terme, i una teula, possiblement també romana. A Junts Cabassers creiem que la cultura és un motor de transformació, i el nostre patrimoni s’ha d’explicar. I per a poder-lo explicar…

 • El grup municipal de Junts Cabassers està al vostre servei
  El grup municipal de Junts Cabassers està al vostre servei

  Falta menys d’un mes per a la celebració del proper ple ordinari de l’Ajuntament de Cabassers. Recordeu que teniu el grup municipal de Junts a la vostra disposició per a formular preguntes al govern i presentar propostes perquè el ple les voti. Podeu fer-nos arribar les vostres aportacions mitjançant aquesta web: sindic.cabassers.net Les vostres comunicacions romanen confidencials…

 • La GAIP dona la raó a Junts Cabassers i obliga el govern municipal a facilitar informació pública
  La GAIP dona la raó a Junts Cabassers i obliga el govern municipal a facilitar informació pública

  L’accés a la informació pública és un dret reconegut per la legislació vigent, i negar-lo constitueix una infracció que pot comportar sancions per als responsables de l’incompliment. La Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) és l’autoritat que vetlla pel compliment de la normativa en matèria de transparència. Durant els mesos…

Categories