Moció per la creació de la Comissió del Nomenclàtor i la recuperació commemorativa dels noms tradicionals i populars de carrers i places

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La toponímia tradicional (és a dir, els noms dels camins, els carrers i les places anterior a la revolució liberal) servia exclusivament per orientar-se pels llocs. Tenia el seu origen en el poble, que validava aquests noms mitjançant l’ús i el costum. Però a partir del segle XIX aquests noms tradicionals van començar a ser esborrats per la toponímia commemorativa, ja que es va popularitzar dedicar places i carrers a personatges, esdeveniments i fins i tot territoris llunyans als municipis. A Cabassers hi tenim casos ben coneguts: plaça del Sitjar (plaça de la Constitució i plaça Longí Navàs), Pla de la Bassada o Cap de Vila (plaça Dr. Prudenci Seró) carrer del Tossal (carrer Balmes), carrer del Mulo (carrer Montsià) carrer del Vent (carrer Penedès), etc.

Per tal de preservar aquest patrimoni cultural immaterial proposem la creació de la Comissió del Nomenclàtor, i que entre seves funcions hi hagi vetllar perquè aquests noms no es perdin. La manera de conservar-los seria afegir-los al costat de les denominacions actuals, amb uns cartells que recordin el nom tradicional del carrer o plaça en qüestió. La mateixa Comissió també s’hauria d’encarregar de proposar noms per als nous carrers que, de tant en tant, van creant-se (per exemple, entre el Mulo (Montsià) i el carrer de Ponent. Les propostes de la Comissió podrien sotmetre’s, en els casos de noves denominacions, a processos de participació ciutadana perquè els veïns ratifiquessin, rebutgessin o modifiquessin les propostes.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER. Art. 75 del Real Decreto 2612/1996, de 20 de diciembre, por el que se modifica el Reglamento de Población y Demarcación Territorial de las Entidades Locales aprobado por el Real Decreto 1690/1986, de 11 de julio.

SEGON. Resolución de 9 de abril de 1997, de la Subsecretaría, por la que se dispone la publicación de la Resolución de 1 de abril, de la Presidenta del Instituto Nacional de Estadística y del Director general de Cooperación Territorial, por la que se dictan instrucciones técnicas a los Ayuntamientos sobre la gestión y revisión del padrón municipal.

TERCER. Arts. 63 a 65 del DECRET 179/1995, de 13 de juny, pel qual s’aprova el Reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals.

QUART. Arts. 52 d) i e) del DECRET LEGISLATIU 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de la llei municipal i de règim local de Catalunya.

Per tot això portem a la consideració del ple el següent

ACORD

PRIMER. La creació i l’assignació de competències municipals a la Comissió del Nomenclàtor pel que fa al procediment i sistematització en la denominació de vies urbanes i espais públics.

SEGON. Encarregar als serveis administratius de l’Ajuntament de Cabassers la redacció d’un reglament de la Comissió del Nomenclàtor.

TERCER. Encarregar a la Comissió del Nomenclàtor la confecció d’un vialer que reculli tots els noms que han tingut els carrers al llarg de la història.

QUART. Encarregar a la Comissió del Nomenclàtor que faci els estudis necessaris per esbrinar quins eren els noms tradicionals i populars dels carrers per senyalitzar-los, afegint aquelles denominacions en plaques commemoratives al costat dels noms actuals de les vies.

23
Data de registre: 09/12/2024
Sol·licitud
Moció per la creació de la Comissió del Nomenclàtor i la recuperació commemorativa dels noms tradicionals i populars de carrers i places
Resultat: Rebutjada amb els 4 vots en contra del govern d’IpC-AM

Cerca

Notícies destacades

  • Cabassers, poble d’aigua: la Canal torna a rajar
    Cabassers, poble d’aigua: la Canal torna a rajar

    La Canal, després de molt temps, torna a rajar. Cabassers és un poble d’aigua, amb un terme que destaca per tenir 30 fonts. La principal, la font de la Foia, és la que abasteix la població des de temps immemorials. Abans de l’arribada de l’aigua a les cases la gent de Cabassers s’abastia a la…

  • Hem portat l’Ajuntament de “Cabacés” al Jutjat per fer-li complir la Llei de Política Lingüística
    Hem portat l’Ajuntament de “Cabacés” al Jutjat per fer-li complir la Llei de Política Lingüística

    Hem presentat un contenciós administratiu al Jutjat de Tarragona contra l’Ajuntament de “Cabacés” perquè la Justícia l’obligui a complir la Llei de Política Lingüística i, per tant, a oficialitzar el topònim català del municipi, Cabassers. Aquest ajuntament encara manté la forma deturpada “Cabacés”, imposada com a oficial el 1939 per la repressió franquista contra la…

  • Butlletí Junts Informa núm. 6, desembre de 2024
    Butlletí Junts Informa núm. 6, desembre de 2024

    Balanç del primer any i mig a l’oposició Després de 28 anys amb llista única l’any passat els cabasserols van poder triar, i no només votar, els seus representants. Vam rebre una quarta part dels vots, cosa que ens va donar un regidor, i ens vam quedar a només quatre paperetes de tenir-ne dos. En…

Categories