Proposem uniformitzar i oficialitzar l’escut heràldic municipal

Actualment l’Ajuntament de Cabassers usa dues tipologies diferents d’escut municipal i cap de les dues no respecta les regles de l’heràldica ni està oficialitzada ni inscrita al Registre del sector públic local de Catalunya. Començarem per la forma: el primer disseny és un escut del tipus ibèric (amb la part inferior arrodonida), que trobem als encapçalaments d’alguns documents, al serigrafiat al vehicle de gasoil, a la façana de l’edifici consistorial i en un quadre al seu interior (A, B, C i D). El segon tipus és caironat, i el veiem també a l’encapçalament d’alguns documents, a les xarxes socials, al serigrafiat del vehicle elèctric i en alguns cartells d’obres (E, F, G i H). En aquests tres darrers casos (F, G i H) el disseny emprat s’usa sense respectar les condicions de la llicència de drets d’autor del fitxer, que és descarregat de la Viquipèdia.

Els elements de l’escut són homogenis en tots els models; un gos a la part superior i una carbassa al primer i tercer quadrants i unes línies ondulades al segon i tercer. També hi ha varietat de colors per a un mateix element.

Per a veure l’evolució del disseny heràldic hem de recórrer a la documentació: la generada per la cancelleria de la baronia mostra un escut de lacre sota paper, amb la representació d’un gos (figura 1), que s’utilitzaria com a mínim l’últim quart del segle XVIII. A principis del segle XIX, l’Ajuntament ja utilitza un tampó metàl·lic, que conté el gos baronial (figura 2), però al qual s’afegí el nom de la població segons l’ús ortogràfic del moment, “Cabaces”. A mitjans del segle XIX ja apareix per primer cop el disseny que s’utilitza avui en dia de l’escut, amb gos, aigües i carbasses (figura 3). En algun moment entre el primer i segon quart del segle XIX algú devia redissenyar la simbologia local, en base a interpretacions imaginatives i fantasioses de l’etimologia del nom del poble. La llegenda que s’hi llegeix diu “Ayuntamiento de Cabases”. Aquest tampó continuà usant-se, fins al primer quart del segle XX, quan se’n féu un de nou, per desgast de l’anterior, amb el mateix disseny i la llegenda “Ayuntamiento de Cabaces” (figura 4). S’utilitzaria fins a mitjans del segle XX, moment en què seria substituït per un de cautxo, amb el mateix escut (si bé reinterpretant el disseny de les bombes o carbasses i decantant-se per aquest darrer de contorn diferent) i idèntica llegenda (figura 5). Fins que a finals del segle XX, un nou tampó traduiria al català part de la llegenda, canviant “Ayuntamiento” per “Ajuntament” (figura 6), que és el que encara es fa anar avui en dia.

A la col·lecció sigil·logràfica de Catalunya de l’Arxiu Municipal de Barcelona s’hi pot trobar una estampació en tinta de la marca usada per a lacrar els documents baronials reproduïda a la figura 1 del quadre anterior. La marca en qüestió és la primera de la col·lecció de segells de Cabassers conservada a Barcelona, i se li assignen, manuscrites, dues dates: 1798-1781. La marca però, com hem vist abans, és més antiga i s’usava, com ja hem dit, al darrer quart del segle XVII per a marcar la documentació amb lacre.

També al retaule gòtic de l’església, datat a principis del segle XV, hi trobem les representacions més antigues de l’heràldica local: dos caironats, un amb un gos negre sobre camp de gules i l’altre representant un cabàs també sobre gules:

En un quadre de la Verge de Loreto, del segle XVII i conservat també a l’església, hi tornem a trobar els mateixos motius heràldics que al retaule gòtic, però amb el tipus d’escut ibèric:

Sabem, per l’historiador local Delfí Navàs, que a l’església hi havia una altra representació del gos i el cabàs: “a cada costat de la porta del sagrari hi ha un floró haventhi al un, un gos y al altre, un cabàs”. No coneixem la datació del sagrari, i la descripció fou publicada en un opuscle de 1918, titulat Descripció histórica, física y política de Cabacés (pàg. 14).

Pel que fa a l’oficialització de l’escut heràldic municipal cal seguir els preceptes del DECRET 139/2007, de 26 de juny, pel qual es regulen la denominació, els símbols i el registre d’ens locals de Catalunya. Pel que fa al timbre, ha de portar necessàriament una corona baronial (art. 30.3), ja que Cabassers fou cap de la baronia del mateix nom, propietat del Capítol de la catedral de Tortosa, essent els bisbes d’aquella seu els barons de Cabassers mentre ocupaven la càtedra episcopal. Per això l’escut podria anar acompanyat d’un bàcul (l’escut del Lloar, oficialitzat ja el 1987, incorpora els símbols episcopals per a recordar que fou un terme de la baronia de Cabassers). El timbre de l’escut oficial hauria de ser aquest:

Pel que fa al disseny, l’historiador Delfí Navàs, al seu opuscle de 1918 ja citat anteriorment (pàg. 14) interpreta els elements de l’escut que hi havia al tampó municipal (l’usat en temps de la descripció és el de la figura 3, que s’anà adaptant als dissenys dels tampons posteriors i que encara s’usa avui en dia): “hi ha un bonic escut dividit en cinc parts: una de superior en la que hi ha la figura de un gos ó cá; y cuatre de inferiors en forma de creu, havent en la primera de dal una bomba ó carabaza, en la segona dos ralles anguloses semblant á un ratapanat, y en les de baix igual que en les de dal pero en orde invertit. Lo cá ó gos pot representá dos coses: lo principi del nom de la vila, y la cualitat de aquesta de que may se ha sentit di que hi haxi hagut ni haxi passat desde’l riu cap á la vila cap gos rabiós. Les bombes si son bombes poden representá la guerra en que segons una de les tradicions se acabá aquú una guerra: si es carabaza, treta la segona sílaba resulte lo nom de Cabacés. En cuant á les ralles anguloses, no se’ls veu significat sino adorno”.

Al segle XV ja trobem un gos (símbol de fidelitat feudal) que de com a mínim el segle XVII fins a principis del XIX (segurament fins a l’abolició de les jurisdiccions senyorials al primer terç del segle XIX) apareix en solitari als segells i tampons documentals, i que a partir de la segona meitat del segle XIX perviu al disseny fantasiós que encara s’usa avui en dia i que segons explicava ja Delfí Navàs el 1918 és d’interpretació dubtosa. Considerant la continuïtat del gos com a element que entronca amb les representacions més antigues potser una proposta lògica per a l’escut municipal seria aquesta:

Proposta d’Heràldica Catalana

De totes maneres, i com disposa l’art 39.2 del decret que regula la matèria, qualsevol proposta d’oficialització d’un escut municipal ha d’anar acompanyada d’una memòria-informe, elaborada per un especialista en la matèria, que justifiqui la correcció del blasonament que es proposa, els antecedents heràldics, sigil·logràfics, històrics, geogràfics o altres en els quals es fonamenti la proposta, i la seva representació gràfica. L’art. 39.3 ofereix assistència per a elaborar la proposta, i diu que la Direcció General d’Administració Local donarà l’assistència necessària per elaborar el projecte d’escut als ens locals que ho sol·licitin.

El cinquè punt de l’acta del Ple del 19 de desembre de 2016 mostra que en aquella data es van iniciar els tràmits per adoptar un escut municipal per a Cabassers, i que es va sol·licitar assistència tècnica a la Direcció General d’Administració Local per a elaborar un projecte d’escut.

El 24 de gener de 2017 l’aleshores Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge va remetre a l’Ajuntament de Cabassers l’informe heràldic número 943bis, elaborat per Armand de Fluvià, que proposava aquest escut:

Hem presentat una proposta de resolució, que es votarà a la sessió ordinària del mes de març, perquè el Ple acordi reprendre l’expedient per a oficialitzar l’escut municipal i que sol·liciti l’assistència prevista a la legislació per a conèixer com ha de ser l’escut, per tal que els experts actualitzin la seva proposta incorporant la informació que aportem sobre els símbols que ja apareixen al segle XV, al retaule de Santa Maria de l’església parroquial de Cabassers.

ACTUALITZACIÓ: el govern municipal va votar en contra de la proposta al ple ordinari del 18 de març de 2024, només perquè ho presentàvem la gent de Junts. Les conseqüències de tenir governs de nul·la qualitat són sempre nefastes.

Cerca

Notícies destacades

  • Moció de suport a La Bressola
    Moció de suport a La Bressola

    La Bressola és una xarxa d’escoles associatives que imparteixen ensenyament en català a la Catalunya del Nord. A punt de celebrar 50 anys de promoció de la llengua i la cultura catalanes, ha consolidat d’un model d’èxit en l’ensenyament, amb 1.100 alumnes en 7 escoles d’educació infantil i primària i 2 d’educació secundària, i és…

  • Proposta de resolució perquè l’Ajuntament de Cabassers anomeni la biblioteca municipal “Bilioteca Vicenç Biete i Farré”
    Proposta de resolució perquè l’Ajuntament de Cabassers anomeni la biblioteca municipal “Bilioteca Vicenç Biete i Farré”

    Vicenç Biete Farré (1921-2015) va destacar en el camp de la historiografia local de Cabassers, deixant com a llegat un recull toponímic i dues monografies dedicades al municipi. També va ser president de la Societat Catalana de Geografia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i vicepresident de la Societat d’Onomàstica, també filial de l’IEC. La seva…

  • Proposem que la biblioteca municipal s’anomeni “Biblioteca Vicenç Biete i Farré”
    Proposem que la biblioteca municipal s’anomeni “Biblioteca Vicenç Biete i Farré”

    Vicenç Biete Farré (1921-2015) va destacar en el camp de la historiografia local de Cabassers, deixant com a llegat un recull toponímic i dues monografies dedicades al municipi. També va ser president de la Societat Catalana de Geografia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i vicepresident de la Societat d’Onomàstica, també filial de l’IEC. La seva…

Categories