Proposem que els pressupostos 2024 contemplin una partida per a prospeccions arqueològiques

Cabassers té un patrimoni arqueològic inexplorat, del que de tant en tant n’apareixen indicis. A les fotos: una moneda romana del 383/88 d.C. trobada al terme, i una teula, possiblement també romana.

A Junts Cabassers creiem que la cultura és un motor de transformació, i el nostre patrimoni s’ha d’explicar. I per a poder-lo explicar cal investigar-lo. Per això proposem una partida per a prospeccions arqueològiques al pressupost municipal 2024.

Hi ha quatre ubicacions que són o poden ser jaciments arqueològics de rellevància:

1) El monestir de Santa Maria de Vallclara, actualment amb un sol mur conservat. L’espai l’ocupa l’escola i el pati. Fundat el 1149 i abandonat el 1158.

2) L’interior de l’església parroquial. Amb una façana romànica, fou un oratori construït també a partir de 1149. Els fonaments de l’edifici primitiu són a l’interior del temple actual, i hi ha indicis de més antiguitat.

3) La plaça del Mercat. Alguns testimonis afirmen que durant els anys 30, durant unes obres de pavimentació, hi veieren estructures soterrades.

4) La plaça del Sitjar. Com el seu nom indica, allotjà (o encara allotja) sitges. La seva forma quadrada és poc habitual. No es pot descartar que hagués estat l’atri d’una vil·la romana.

Proposem que es destinin uns diners del pressupost de cultura a fer una prospecció amb georadar d’aquestes quatre ubicacions. La tècnica que no és invasiva, ja que no requereix excavar, i permetria identificar possibles estructures soterrades.

Compartiu aquesta informació

Cerca

Notícies destacades

 • Junts aconsegueix eliminar l’IVA de l’oli d’oliva
  Junts aconsegueix eliminar l’IVA de l’oli d’oliva

  Aquesta mesura és fruït de la negociació del reial decret 8/2023 del mes de gener. El dia 10 de gener Junts per Catalunya negocia amb el PSOE millores en l’autogovern i el benestar i qualitat de vida dels catalans. Incorpora en els Reials Decrets, entre d’altres mesures, la rebaixa del 5% al 0% de l’IVA…

 • Resum del ple extraordinari del 18 de juny de 2024
  Resum del ple extraordinari del 18 de juny de 2024

  L’ordre del dia del ple extraordinari del 18 de juny de 2024 només tenia dos punts, ambdós relacionats amb l’abastiment d’aigua. El primer punt era l’aprovació definitiva del projecte “Construcció d’un nou pou amb caseta al polígon 10, parcel·la 123 de Cabacés”, amb un pressupost de 110.525,99€, aprovar la relació detallada de béns i drets…

 • Convocatòria de ple extraordinari pel 18 de juny
  Convocatòria de ple extraordinari pel 18 de juny

  El proper 18 de juny de 2024, a les 19h i a la sala de plens de l’Ajuntament de Cabassers, se celebrarà una sessió extraordinària amb dos punts a l’ordre del dia: 1- Aprovació definitiva del projecte “Construcció d’un nou pou amb caseta al polígon 10, parcel·la 123 de Cabassers”. Aquest projecte fou aprovat inicialment…

Categories