Butlletí Junts Informa, núm. 1, setembre de 2023

Cabassers, setembre de 2023. Any 1. Número 1.


Aportem transparència a l’Ajuntament
D’ençà que som a l’Ajuntament de Cabassers la transparència de l’ens ha millorat notablement. Mitjançant la nostra pròpia estructura difonem l’enregistrament dels Plens i publiquem les actes a la nostra web. L’Ajuntament, després que ho haguem demanat, també anuncia la convocatòria dels Plens pels pregons, i tot plegat fa que vingui gent a cada sessió que se celebra. Al ple del 19 de setembre també es va acordar, a proposta de Junts, publicar totes les actes a la seu electrònica de l’Ajuntament. És una obligació legal que s’ha de complir i que facilitarà la consulta dels documents per part dels ciutadans. La transparència és fonamental.


Cabassers tindrà una plaça del Primer d’Octubre de 2017
El Ple va adoptar un acord presentat per Junts, que proposa commemorar el referèndum de l’1/10/2017 donant el nom d’aquella jornada a una plaça. Molts municipis del nostre entorn ja fa temps que tenen vies urbanes que commemoren aquell dia, i Cabassers en tindrà una després de l’acord pres pel Ple. L’espai que s’anomenarà així és una plaça que actualment no té nom, al costat del parc, on hi ha la parada d’autobús i la caseta dels transformadors elèctrics, davant de la bàscula de la Cooperativa.


Protegim el patrimoni cultural
Vam proposar al Ple que acordés instar la retirada d’una bústia i d’un tauler d’anuncis fixats al mur romànic de l’església de la Nativitat de la Mare de Déu. Aquesta construcció data de mitjans del segle XII i és, juntament amb les restes de Santa Maria de Vallclara (al pati de l’escola) l’únic exemple romànic que perviu a l’antiga Baronia de Cabassers. L’església està declarada Bé Cultural d’Interès Local des de 1982 i per tant li correspon la protecció que li atorga la llei. Forma part, també, dels circuïts d’aproximació al patrimoni arquitectònic que es fan diverses vegades al llarg de l’any per a mostrar el passat local a visitants, estudiosos i interessats.


Defensem la llengua
A proposta de Junts el Ple ordinari del mes de setembre va aprovar demanar a l’Agència Catalana de l’Aigua, com a responsable del projecte i la construcció de la depuradora, que a la instal·lació hi hagi també cartells en català. És preceptiu que les empreses i les entitats públiques o privades que ofereixen serveis públics emprin el català a la retolació.


No enganyem a ningú
La denominació oficial del municipi tornarà a ser Cabassers, com de 1933 a 1938 i de 1983 a 1989, perquè l’Ajuntament està obligat a complir la llei. Nosaltres no enganyem a ningú: no hi haurà cap votació per a decidir si “Cabacés” o “Cabassers”, ja que no es pot triar entre una forma correcta i una d’incorrecta. No és qüestió de voluntats. En aquest sentit la Direcció General d’Administració Local ens ha fet saber que iniciarà accions perquè l’Ajuntament corregeixi el topònim oficial. L’Alcaldia va rebutjar incloure una proposta de resolució nostra al darrer Ple per acordar la correcció. Com que la va rebutjar sense fonaments de Dret presentarem recurs contra la inadmissió perquè s’admeti. És preferible que aquest canvi el faci l’Ajuntament per iniciativa pròpia i controlant els temps que no pas de manera sobtada i per ordres superiors o sentència judicial.


La font de Cavaloca
El govern local ha proposat baixar aigua de la font de Cavaloca per abastir el dipòsit municipal en moments puntuals d’escassetat. Som conscients de la situació de sequera que vivim i no ens oposem al transvasament de Cavaloca, però demanem que es faci de manera legal i amb transparència. Abans de plantejar aquesta opció sol·licitem que s’estudiï la gestió de l’aigua de la Foia, per a certificar que s’aprofita adequadament, sense pèrdues ni fuites.


L’activitat de Junts en xifres
Des del 17 de juny de 2023 hem obert més de 100 expedients administratius a l’Ajuntament de Cabassers. Entre tots aquests hem presentat:

-10 propostes de resolució al Ple ordinari de setembre, de les que només en van incorporar 4 a l’ordre del dia. Tornarem a presentar les rebutjades.

-1 moció de suport a l’exconseller Buch i al sergent Escolà.

-9 preguntes escrites que el govern ha de respondre també per escrit.

-22 sol·licituds d’informació pública.

Moltes de les preguntes, sol·licituds d’informació pública i propostes de resolució les hem presentat a instància de ciutadans interessats per les matèries que tracten. Posem les capacitats del grup municipal la vostre servei per ajudar-vos a fer que l’Ajuntament parli d’allò que us preocupa. Podeu visitar aquesta pàgina web per a fer propostes: sindic.cabassers.net


Vam participar a l’ofrena floral al Carrasclet
Amb Junts Priorat vam assistir als actes commemoratius de la Diada Nacional de Catalunya a Capçanes. Vam participar a l’ofrena floral en memòria del patriota, heroi i militar prioratí Pere Joan Barceló, Carrasclet.

Descarregueu el butlletí en PDF

Compartiu aquesta informació

Cerca

Notícies destacades

 • Proposem que els pressupostos 2024 contemplin una partida per a prospeccions arqueològiques
  Proposem que els pressupostos 2024 contemplin una partida per a prospeccions arqueològiques

  Cabassers té un patrimoni arqueològic inexplorat, del que de tant en tant n’apareixen indicis. A les fotos: una moneda romana del 383/88 d.C. trobada al terme, i una teula, possiblement també romana. A Junts Cabassers creiem que la cultura és un motor de transformació, i el nostre patrimoni s’ha d’explicar. I per a poder-lo explicar…

 • El grup municipal de Junts Cabassers està al vostre servei
  El grup municipal de Junts Cabassers està al vostre servei

  Falta menys d’un mes per a la celebració del proper ple ordinari de l’Ajuntament de Cabassers. Recordeu que teniu el grup municipal de Junts a la vostra disposició per a formular preguntes al govern i presentar propostes perquè el ple les voti. Podeu fer-nos arribar les vostres aportacions mitjançant aquesta web: sindic.cabassers.net Les vostres comunicacions romanen confidencials…

 • La GAIP dona la raó a Junts Cabassers i obliga el govern municipal a facilitar informació pública
  La GAIP dona la raó a Junts Cabassers i obliga el govern municipal a facilitar informació pública

  L’accés a la informació pública és un dret reconegut per la legislació vigent, i negar-lo constitueix una infracció que pot comportar sancions per als responsables de l’incompliment. La Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) és l’autoritat que vetlla pel compliment de la normativa en matèria de transparència. Durant els mesos…

Categories