Constatem que el govern d’ERC de l’Ajuntament de Cabassers ha trencat el consens per a corregir el topònim oficial del municipi i ens desvinculem de les decisions que prengui


El govern d’ERC de l’Ajuntament de Cabassers ha trencat l’acord al qual havíem arribat el 5 de juliol per dur a terme conjuntament la correcció del topònim oficial, encara vigent en la forma castellana imposada pel franquisme el 1939: Cabacés. El 15 de juliol l’alcalde ja va fer unes declaracions a Reus Digital on assegurava que es convocaria una consulta popular no vinculant preguntant si l’ens municipal ha de tramitar o no l’expedient de correcció del topònim. En una reunió mantinguda el 25 de juliol amb l’equip de govern també ens han manifestat aquesta intenció. Això contradiu l’acord a què havíem arribat el 5 de juliol, que contempla que l’Ajuntament “assumeix l’obligació i la urgència d’iniciar l’expedient per a fer oficial la forma legal del topònim Cabassers”. Si es reconeix que és una obligació és improcedent preguntar a ningú si cal complir-la. Com va quedar clar durant la reunió pública informativa del 12 de juliol, la Llei de Política Lingüística és d’obligat compliment i una consulta sobre aquesta qüestió no és possible. Tot plegat no és res més que una maniobra barroera del govern d’ERC per no complir la Llei de Política Lingüística, ara dilatant amb la proposta impossible de voler fer votar si un topònim oficial de Catalunya s’ha d’escriure en català o no.

Voler consultar si s’ha de complir o no la llei també contradiu la resposta que l’alcalde va adreçar al Senat quan aquest li va requerir les actes que demostressin el compromís de l’Ajuntament de complir la Llei de Memòria Democràtica. Llavors deia que “ningú ha parlat d’un referèndum ni d’una consulta popular, sinó de l’obertura d’un procés participatiu, dels previstos a la Llei de consultes no refrendàries”.

Havent constatat que el govern de l’Ajuntament de Cabassers ha trencat l’acord a què havíem arribat el 5 de juliol de 2024 ens desvinculem de les decisions que prengui d’ara endavant en aquesta matèria, ja que no són consensuades amb nosaltres i no assumim les responsabilitats que comportin.


Imatges per a l’ús dels mitjans de comunicació:

Cerca

Notícies destacades

  • Moció de suport a La Bressola
    Moció de suport a La Bressola

    La Bressola és una xarxa d’escoles associatives que imparteixen ensenyament en català a la Catalunya del Nord. A punt de celebrar 50 anys de promoció de la llengua i la cultura catalanes, ha consolidat d’un model d’èxit en l’ensenyament, amb 1.100 alumnes en 7 escoles d’educació infantil i primària i 2 d’educació secundària, i és…

  • Proposta de resolució perquè l’Ajuntament de Cabassers anomeni la biblioteca municipal “Bilioteca Vicenç Biete i Farré”
    Proposta de resolució perquè l’Ajuntament de Cabassers anomeni la biblioteca municipal “Bilioteca Vicenç Biete i Farré”

    Vicenç Biete Farré (1921-2015) va destacar en el camp de la historiografia local de Cabassers, deixant com a llegat un recull toponímic i dues monografies dedicades al municipi. També va ser president de la Societat Catalana de Geografia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i vicepresident de la Societat d’Onomàstica, també filial de l’IEC. La seva…

  • Proposem que la biblioteca municipal s’anomeni “Biblioteca Vicenç Biete i Farré”
    Proposem que la biblioteca municipal s’anomeni “Biblioteca Vicenç Biete i Farré”

    Vicenç Biete Farré (1921-2015) va destacar en el camp de la historiografia local de Cabassers, deixant com a llegat un recull toponímic i dues monografies dedicades al municipi. També va ser president de la Societat Catalana de Geografia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i vicepresident de la Societat d’Onomàstica, també filial de l’IEC. La seva…

Categories