El 19 d’agost es va celebrar un ple extraordinari sol·licitat per l’oposició per tractar les irregularitats que vam detecar en el subministrament d’aigua de consum a la població. El govern municipal estava portant al dipòsit, des de l’agost de 2023, aigua captada a la bassa del Mas Roger (sense tancar i on s’hi estaven banyant persones i animals). I a més l’aigua es portava amb cisternes que no disposaven del corresponent registre sanitari. Després d’exposar el problema al ple vam proposar un acord instant el govern municipal a complir tots els requisits sanitaris en el transport d’aigua, i els cinc regidors d’ERC hi van votar en contra, després de reconèixer que no complien les més elementals normes de garantia sanitària. Per tant, havent rebutjat la possibilitat de rectificar que els vam oferir, vam obligar-los a rectificar per força, presentant una denúncia a l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que va actuar immediatament. Per ordre de l’Agència l’Ajuntament va deixar de portar aigua en cisternes il·legals i va connectar el pou al dipòsit municipal, advertint a la població que l’aigua no es podia consumir fins que es disposés de l’analítica completa i l’autorització de Salut Pública. Per això l’Ajuntament va repartir aigua en garrafes en dues ocasions a la plaça del Sitjar.
Després de tot això hem demanat un informe a l’Agència de Salut Pública per a saber com s’ha gestionat aquesta crisi, que determina totes les irregularitats comeses pel govern municipal en el subministrament urgent d’aigua. Les expliquem:
A l’agost de 2023 es van moure les primeres cisternes d’aigua de la bassa del Mas Roger cap al dipòsit municipal. El transport es feia amb una cisterna que no tenia registre sanitari, ni estava construïda amb els materials aptes per al transport d’aigua per a consum humà.
El 4 d’abril de 2024, vuit mesos després que comencés el trasllat d’aigua amb aquesta cisterna, l’Agència de Salut Pública va fer una visita a les instal·lacions de la xarxa d’aigua de consum de Cabassers. L’alcalde els va dir que portaven aigua de la font del Mas Roger des de l’hivern de 2023, però la realitat és que el transport es feia des de l’agost d’aquell any. L’Agència de Salut Pública verificà que la cisterna que feia aquell transport no disposava d’autorització (vegeu l’acta de la inspecció amb totes les irregularitats detectades), i el 9 d’abril de 2024 va notificar a l’Ajuntament un escrit del cap del Servei de Protecció de la Salut al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre pel que es requeria que corregís les irregularitats detectades a la inspecció del 4 d’abril.
El 25 d’abril l’Ajuntament va enviar els següents documents que, en teoria, provaven que s’havien corregit les irregularitats:
-Analítica completa de la font del Mas Roger.
-Rebuts de la nova empresa contractada per a fer el transport (Esteve Germans SL), amb autorització i hidrant propi.
L’Ajuntament va enganyar a l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ja que l’analítica que va enviar era de l’aigua que surt del raig de la font del Mas Roger, mentre que la captació es feia a la bassa. Aquesta analítica es va encarregar a EMATSA el 10/04/2024; és a dir, durant 9 mesos (de l’agost de 2023 a l’abril de 2024) l’Ajuntament va estar portant aigua de la font del Mas Roger al dipòsit municipal sense ni haver-la analitzat.
L’Ajuntament també va enganyar l’Agència de Salut Pública contractant l’empresa Esteve Germans SL, autoritzada per portar aigua amb cisternes homologades. Li va contractar només dos viatges a finals del mes d’abril de 2024, per poder complir l’expedient, i un cop enviats els rebuts d’aquests dos transports va tornar a contractar la cisterna il·legal. A la reunió informativa del 4 de setembre l’alcalde va dir que les cisternes d’Esteve Germans SL eren massa grans i no passaven pel Camí Nou perquè hi havia una rasa oberta per fer la canalització del tub, però va enganyar el poble: la rasa es va obrir el juliol: de l’agost de 2023, quan es va començar a portar aigua, fins el juliol de 2024 hi van onze mesos que no hi havia rasa. I, tot i la rasa, les cisternes d’Esteve Germans haurien pogut passar perfectament pel camí.
El govern municipal no és fiable i ha enganyat a tothom. A l’Agència de Salut Pública li ha fet creure que contractava una empresa legal per transportar aigua potable, i ha tornat a contractar la il·legal per portar aigua d’una bassa un cop salvades les aparences. També ha enganyat al poble, fent-li beure aigua d’una bassa sense avisar d’aquesta circumstància, i jugant amb la salut de tothom. Va analitzar l’aigua de la font del Mas Roger quan ja feia 9 mesos que portava l’aigua en cisternes no autoritzades. I l’anàlisi el va fer de l’aigua del raig, no de l’aigua de la bassa, que és on la captava. Els efectes per a la salut de beure aigua en mal estat o contaminada per substàncies perilloses poden ser a curt o a llarg termini. La normativa fa transportar l’aigua de boca en cisternes d’acer inoxidable no per caprici, sinó per seguretat sanitària, ja que les cisternes no homologades estan fetes amb materials i revestides amb pintures i resines que no són aptes per estar en contacte amb aigua de consum. Per acabar-ho d’arreglar, l’Ajuntament no ha fet cap contracte a l’empresa que transportava l’aigua il·legalment, cosa que hem denunciat l’Oficina Antifrau de Catalunya, que ha ha obert diligències d’investigació per aquest assumpte.
Encara hi ha hagut qui ha volgut justificar que el govern d’ERC hagi posat la salut de la població en risc, pretenent treure importància a les irregularitats comeses. Pregunteu-vos una cosa: si anéssiu al Mas Roger i volguéssiu beure aigua, d’on la beuríeu? De la bassa o del raig de la font? Doncs per l’aixeta de casa, durant un any, ha estat sortint l’aigua de la bassa, i portada en una cisterna que no tenia les més mínimes condicions sanitàries per poder-la portar.
Aquestes males pràctiques han portat a l’Agència de Salut Pública a proposar la incoació un expedient sancionador contra l’Ajuntament el 17/10/2024, motivat per l’abastiment d’aigua de consum humà transportada amb cisterna, mitjançant una empresa no inscrita al RSIPAC. És a dir, l’Ajuntament s’arrisca a haver de pagar una multa perquè el govern municipal, podent contractar transports d’aigua legals, va perferir contractar-ne d’il·legals, i ara el seu mal fer el pagarem entre tots. En un país normal l’alcalde ja hauria dimitit i és el que li demanem que faci: que plegui.
Finalment, l’Ajuntament també ha enganyat l’Agència Catalana de l’Aigua demanant dues subvencions (una de les quals ja ha cobrat) sense complir els requisits establerts per l’art. 4.2 f) de les seves bases (RESOLUCIÓ ACC/3075/2022, de 10 d’octubre) per als transports d’aigua del Mas Roger fet amb empreses sense RSIPAC, ja que no ha disposat mai de l’autorització per a la realització de la derivació temporal per a la captació d’aquella aigua ni dels informes de les autoritats sanitàries a què es refereix e mateix punt 4.2 f) de les bases.